Annons i SDS den 7 november 2007:

Såld efter budgivning för 2,6 milj!

Anderslöv är en tätort i Trelleborgs kommun med ca 1200 invånare, beläget 10 km norr om Sveriges sydligaste udde Smygehuk. Avståndet till Trelleborg är ca 15 km och till Malmö ca 30 km. Anderslöv växte upp kring den viktiga handelsleden Malmö-Ystad och är sedan lång tid tillbaka en centralort på Söderslätt. Fortfarande går landsvägen genom den gamla bykärnan med kyrkan på ena sidan och gästgivaregården på den andra. Kyrkan med ursprung från 1100-talet ligger högt i byn och är troligen byggd på en gammal offer- och begravningsplats.

Större företag i Anderslöv är Thysells möbelvaruhus och finska Ruukki, men det finns även en rad mindre och medelstora företag. Anderslöv har dagis, grundskola, vårdcentral, tandläkare, apotek, museum, bibliotek, restauranger, livsmedelsaffärer, frisör, bank och brandstation. I Anderslöv finns ett flertal föreningar, bland annat Anderslövs BoIK (fotboll), Anderslövs GF (Gymnastik och Friidrott), Ryttarförening, Scouterna, Folkdans och Pingis.

Ortnamnet Anderslöv är mycket gammalt. Ändelsen –löv kan översättas med arv, något som överlåtits till någon annan, arvegods. Orterna med ändelsen –löv har kunnat härledas från 200-talet e Kr fram till vikingatidens början. Förleden är ett personnamn, namn på den som övertog eller överlämnade arvegodset. Det finns personnamn som kan tyckas vara kristna, som i Anderslöv, men i själva verket är det inte Anders utan det förkristna Arnthör som gett samhället på Söderslätt sitt namn.

År 1884 invigdes Börringe-Anderslövs järnväg (BAJ), vilken förlängdes 1887 och därigenom blev Börringe-Östratorps järnväg (BÖJ, förstatligad 1941). Persontrafiken på järnvägen upphörde 1957, medan godstrafiken Börringe-Anderslöv fortlevde till 1959. År 1921 blev Anderslöv municipalsamhälle inom Anderslövs kommun, vilken utvidgades 1952 med de tidigare kommunerna Börringe (f.d. Gustavs kommun), Grönby, Gärdslöv och Önnarp, varefter municipalsamhället upphörde vid årsskiftet 1954/55.

Se bilder under "goda affärer"!

« Tillbaka «